Двама от трима французи недоволни от речта на Макрон 26.04 | 16:42

80 на сто от хората в страната смятат, че протестите на „жълтите жилетки“ ще продължат

От iNews.bg

Проучване, проведено за вестник "Фигаро", установи, че 63% от хората смятат, че Макрон е бил неубедителен, а 80% смятат, че протестите на "жълтите жилетки” ще продължат, съобщава АФП, предаде БГНЕС.

Финансовият министър на Франция обеща, че новият кръг данъчни облекчения, обявен от президента Еманюел Макрон, ще бъде от полза за хората с ниски доходи и няма да удари бюджета заради планираните съкращения на разходите.

Говорейки в четвъртък вечерта, Макрон обеща допълнително намаляване на данъка върху дохода на стойност 5,0 милиарда евро (5,5 милиарда щатски долара), в отговор на петмесечните протести срещу жизнения стандарт от страна на антиправителствените демонстранти "жълти жилетки”.

"Няма да позволим разширяване на дефицита”, каза министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. "Няма да позволим общественият дълг да се разшири.”

Льо Мер каза, че се надява 15 милиона домакинства да се възползват от новите мерки. Те ще дойдат с пакет от данъчни облекчения и надбавки за доходи на стойност 10 милиарда евро, които бяха обявени през декември.

Той предположи, че това ще бъде постигнато чрез "омекотяване” на най-ниската категория на данъка върху дохода – който е определен на 14% – и че сегашното ниво е "твърде брутално” и "неубедително”.

Намаляването на публичните разходи по посока на намаляване на данъците ще бъде основно предизвикателство за централисткото управление на Макрон, като се има предвид чувствителността във Франция за всякакви промени в обществените услуги.

Макрон предложи някои правителствени агенции да бъдат съкратени и дадени бюрократи и държавни служители да бъдат прехвърлени от Париж в провинциална Франция.

Намаляването на данъците също се очаква да бъде финансирано чрез премахване на данъчните облекчения за компаниите, чрез насърчаване на хората да работят повече и чрез намаляване на безработицата, която е спаднала според Макрон до 8,8% от 9,4%.

Бюджетният дефицит на Франция се очаква да бъде 3,1% от БВП тази година.

Днес реакциите от речта на Макрон, която бе определена като повратна точка за неговото президентство, бяха смесени.

"Макрон не се е отказал от нищо”, пише коментаторът Жан-Франсис Пекрес в бизнес изданието "Ехо". "Еманюел Макрон е вложил известна хуманност в своя либерализъм, но не е променил стратегията си.”

Най-четени