Десетки арестувани в Кишинев на митинг за обединение с Румъния 25.03 | 17:41

Бившият румънски президент Траян Бъсеску също бе сред участниците в демонстрацията

От iNews.bg

Около 7000 поддръжници на обединението на Молдова с Румъния се събраха пред сградата на правителството в Кишинев, съобщи пред РИА "Новости" началникът на Генералния инспекторат на молдовската полиция Александър Пинзар. По-късно неговият заместник Георгий Кавкалюк отбеляза, че в хода на мероприятието са задържани 21 "провокатора". Организатор на акцията е молдовската гражданска платформа "Действие 2012", обявяваща се за обединение между Молдова и Румъния, съобщава "Фокус", предаде Нова ТВ.

Преди демонстрацията организаторите са обявявали, че на нея ще присъстват до 100 хил. души. "Искаме от парламентите в Кишинев и Букурещ да гласуват отново за обединение... Молдова е част от Румъния, молодованите са румънци. Ние всички искаме едно и също нещо – обединение на страната", заяви бившия румънски президент Траян Бъсеску, който взе участие в митинга в качеството си на почетен председател на "Партия на националното единство", създадена от бившия министър на отбраната на Молдова Анатолий Шалару.

"Задържани са 21 провокатора. Те са били с медицински маски на лицата. В тях са намерени ножове, бейзболни бухалки и други забранени предмети, както и противогази. В момента провеждаме работа, за да установим какви са били намеренията им, кой е организатор, какви са целите и т.н.", съобщи Кавкалюк. Подобни акции в Кишинев се провеждат за шеста година подред в края на март.

През тази година мероприятието е посветено на 100-годишнината от присъединяването на Бесарабия (съвременна Молдова) и Румъния. През 1918 г. Румъния вкарва войска на територията на съвременна Молдова (тогава тече гражданската война в Русия), а създаденият в Кишинев Съвет на края гласува за обединение. От юни 1940 г. тази територия отново се връща в състава на СССР и вече не влиза в територията на Румъния.

Водещи

Най-четени