Десетки журналисти гният в занданите на Турция, ЕС не прави нищо 28.11 | 10:12

Европа реагира мудно за процеса срещу репортерите, които доказаха износа на оръжие за Сирия

От iNews.bg

Европейският съюз казва, че обвиненията в шпионаж срещу двамата турски журналисти, които публикуваха материали, според които турските тайни служби пренасят оръжия за ислямисти в Сирия, са "притеснителни".

"Ние следим притеснителното развитие от близо", каза говорителката на ЕК Мая Коциянчич, два дни преди срещата на върха на ЕС, на която участие ще вземе и Турция.

Двама известни турски журналисти бяха обвинени в шпионаж, след като публикуваха материал, според който турските тайни служби са изпращали оръжия на ислямисти в Сирия.

Ако бъдат обявени за виновни Кан Дундар, главният редактор на в. "Джумхюриет" и Ердем Гюл, ръководителят на бюрото на вестника в Анкара, могат да получат доживотни присъди.

Според журналистите камиони, принадлежащи на турската разузнавателна агенция МИТ са били използвани за пренасянето на оръжия до ислямистки опозиционни групи в Сирия. Във видеото, публикувано от тях, се вижда как полицаи посрещат камионите и в тях откриват щайги с оръжия и муниции. Според Анкара камионите са били натоварени с хуманитарна помощ за туркменското малцинство в Сирия.

Дундар и Гюл са обвинени, освен в шпионаж, така и в помощ на движението на Фетулах Гюлен – бивш приближен на Ердоган, който в последствие е обвинен в опит за преврат.

По данни на правозащитни организации в Турция към момента в затворите 29 водещи журналисти изтърпяват наказания, репресиите спрямо медиите станаха ежедневие, предаде БГНЕС.

Хиляди жители на Истанбул вчера се струпаха на спонтанен митинг пред сградата на опозиционния вестник "Джумхуриет" в подкрепа на журналистите.

Сред протестиращите бе депутатът от Народно-републиканската партия Махмут Танал, който се закле в себе си, че тировете с оръжия и боеприпаси са били предназначени за ДЕАШ /Ислямска държава/. Колегата му Ерен Ердем запита откога и на какво основание тайните на президента Ердоган са държавни такива и подчерта, че държавният глава е основният виновник за липсата на правосъдие, както и за преследването на свободното слово.

Със сълзотворен газ полицията опита да разпръсне протестната демонстрация на депутати от Народно-републиканската партия, журналисти и граждани в Анкара. Митингът трябваше да премине в шествие, но части за борба с безредиците изградиха барикади, възникнаха сблъсъци между протестиращите и полицията, съобщи CNN Turk.

Демонстрациите в подкрепа на осъдените журналисти в столицата и в Истанбул продължават, има и в Измир. Опозиционните медии дори оставиха на заден план темата за обтегнатите отношения между лидерите на Турция и Русия, и отделят широко пространство за поредната репресия спрямо свободата на словото. Първата страница на в. "Джумхуриет" е с водещо заглавие "Черен ден за печата". Граждани, които разпространяваха демонстративно вестника по улиците на Истанбул, срещнаха съпротивата с ритници и юмруци от други.

Широк е и международният отзвук след решението на Наказателния съд за лишаването от свобода на двамата журналисти. Посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас публикува черно каре в Инстаграм и написа, че изпитва дълбоко безпокойство заради поредния удар по независимите медии в Турция. Остри реакции изразиха и отделни представители на ЕС, ЕК и ЕП.

Водещи

Най-четени