Джонсън: Край, напускаме ЕС на 31 януари 23.01 | 10:30

След като и двете камари на парламента одобриха закона, вече сме напълно готови за Брекзит, каза той

От iNews.bg

Британският премиер Борис Джонсън е уверен, че след приемането на законопроекта за Брекзит от двете камари на парламента на страната, кралството е готово да напусне ЕС на определената дата – 31 януари, предаде БГНЕС. Изявлението на министър-председателя беше разпространено в сряда вечерта от "Даунинг стрийт" 10.

Снощи парламентът на Великобритания одобри законопроекта за условията по излизане на страната от Евросъюза. Сега подпис под документа трябва да постави кралица Елизабет II.

"Парламентът прие законопроекта за напускане на Европейския съюз. Това означава, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари и ще продължи напред. Понякога изглеждаше, че никога няма да преминем финалната линия на Брекзит, но накрая успяхме”, каза Джонсън, като призова за прекратяване на споровете между привърженици и противници на Брекзит и се съсредоточи върху решаването на належащите проблеми на кралството, борбата с престъпността и подобряването на работата на болниците.

След като законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, той беше гласуван и от Камарата на лордовете на британския парламент в сряда вечерта.

Сега документът трябва да бъде подписан от кралица Елизабет II. Очаква се това да се случи в днес или утре, след което документът, определящ условията за излизане на страната от ЕС, ще придобие силата на закон. Това ще позволи на Обединеното кралство и ЕС да ратифицират споразумението за Брезит, което трябва да бъде направено през следващите дни.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък ще подпишат необходимите документи в Брюксел, а на 29 януари споразумението ще бъде финализирано от Европейския парламент.

От "Даунинг стрийт" подчертават, че страните ще имат време да изпълнят всички необходими формалности и Великобритания ще е готова да напусне ЕС в 23:00 ч. 31 януари местно време. 

Водещи

Най-четени