Добри години за ЕС прогнозира Йоханес Хан 12.11 | 13:53

Следващите две ще ще са благоприятни за интеграцията на Западните Балкани, каза той

От iNews.bg

Следващите две години ще бъдат добри за разширяването, каза еврокомисарят Йоханес Хан. България ще бъде председател на ЕС през 2018 г., следвана от Австрия, а след нея Румъния, като и трите страни се застъпват Западните Балкани да влязат в ЕС, пишат австрийските медии, предаде БГНЕС.

"Европейската комисия вижда за следващите години нови възможности за сближаване на страните от Западните Балкани към ЕС", посочва вестник "Винер цайтунг". Според вестника, перспективите на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово, някои от които имат статут на кандидати за членство в ЕС, са по-добри спрямо преди година и половина.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в речта си пред Европейския парламент, подчерта европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Той посочи 2025 г. като година, в която ЕС може да се разшири с най-напредналите страни от региона. Според Хан балканските страни не трябва само да чакат, но и да допринесат с усилията си за реформи. Говорейки пред репортери в Тирана, той каза, че "все още не е решено кои страни ще бъдат допуснати за първи път в ЕС, въпреки че някои вече са започнали преговори за присъединяване".

Страните от Западните Балкани са на различни етапи. Сърбия и Черна гора вече водят преговори за присъединяване, Македония и Албания имат статут на кандидатки, а Босна и Херцеговина и Косово още изглеждат далеч от това. "Отнема няколко години, за да се преодолее скептицизмът на разширяването, доминиран от ЕС, главно в страните от Западна Европа. От друга страна, страните кандидатки са готови за членство в ЕС, но членовете не са", пише "Винер Цайтунг".

Водещи

Най-четени