До близо €1 млрд. вече достигат щетите от земетресението в Албания 05.02 | 15:33

Тирана се надява да получи солидарност от Международната донорска конференция

От iNews.bg

Материалните щети от опустошителното земетресение, ударило Албания сутринта на 26 ноември миналата година, са оценени на повече от 985 млн. евро.

Цифрата беше обявена от министъра на земеделието Бледи Чучи в последния му доклад за оценките на щетите от 30 януари.

"Около 90 чуждестранни и местни експерти изготвиха доклада на 30 януари, който е по всички стандарти на ЕС, Световната банка и ООН и с идентична методология, използвана при други природни бедствия по света. Това беше 45-дневен денонощен труд с оценка на приблизително 50 000 обекта. Експертите оцениха щетите в размер на 985 074 906 евро", каза Чучи, цитиран от МИА, предаде БГНЕС.

Той добави, че 26 ноември 2019 г. ще бъде запомнен като един от най-тежките дни за страната и нейните граждани.

"Тази дата ще се запомни като една от най-тежките дни за нас, албанците. Разрушителното земетресение с магнитуд 6,4 уби 51 души, рани 900 и изсели около 17 000 от повредени домове", каза Чучи.

Министърът изрази благодарност за "приноса и огромната солидарност" след земетресението.

"Голяма благодарност за приноса и огромната солидарност, която дойде от нашите международни приятели, партньори, съседи, без нея не би било лесно да се справим със ситуацията в Дуръс, Лежа и Тирана. Една седмица след бедствието албанското правителство потърси подкрепата на Европейския съюз, Организацията на обединените нации и Световната банка, за да започнат заедно изключително важен процес – цялостна оценка на щетите и загубите от земетресението", каза Чучи.

Той обяви, че е изготвена програма за възстановяване, като добави, че страната е убедена, че на Международната донорска конференция, която ще се проведе в Брюксел на 17 февруари, ще бъде показана солидарност.

Европейската комисия реши в началото на декември да предостави на Албания 15 милиона евро за възстановителни работи след земетресението. 

Водещи

Най-четени