До 2% падна инфлацията в еврозоната 31.08 | 17:33

Нивата на безработица в държавите с единната валута е средно 8.2 на сто

От iNews.bg

Инфлацията в еврозоната спадна до 2% през август, показват данните, тъй като високите цени на петрола леко се понижиха. Евростат посочва, че потребителските цени в блока на единната валута от 19 държави са по-ниски от регистрираните 2,1% през юли, като инфлацията остава според целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) близо до или по-ниска от 2%. Инфлацията е в съответствие с прогнозите и потвърждава очакванията, че мащабната стимулираща програма на ЕЦБ за цените в еврозоната ще приключи през декември, предаде БГНЕС.

Евростат заяви също, че безработицата в еврозоната остава стабилна през юли с 8,2%, най-ниска от ноември 2008 г. и по-ранните етапи на финансовата криза. Безработицата в 28-те държави-членки на Европейския съюз е спаднала до 6,8%. Безработицата в региона спада постоянно, като през септември 2016 г. тя падна под символичния праг от 10%. Въпреки това, тя все още е по-висока от нивото преди глобалната финансова криза, когато достигна 7.5%.

Сред 19-те страни с единна валута, най-ниските нива на безработица през юли бяха регистрирани в Германия от 3,4%, според Евростат. Най-висок е процентът в Гърция, която току-що излезе от болезнената си програма за спасяване, от 19,5% през май, според последните налични данни. Това е рязък спад от 20% само месец преди това.

Водещи

Най-четени