До 2050 година 70% от хората по света ще живеят в градове 11.03 | 16:39

"Трябва да завърнем селото в града“, заяви кметът на Лондон Борис Джонсън

От Кристалина Илиева

Може да ви се струва, че световните мегаполиси вече се пръскат по шевовете, но всъщност те ще стават все по-големи, показва изследване на експерти, които твърдят, че до 2050 година 70% от световното население ще бъде градско.

Това представлява сериозно предизвикателство за градските проектанти, предприемачи и кметове, които се събраха тази седмица на ежегодното събитие MIPIM, водещ световен форум за строителство.

Кметовете на големите градове в света обявиха, че започват да работят заедно, за да подобрят качеството на живот на гражданите на поверените им градове, предаде АФП.

Сред градовете, които ще отбележат най-бърз икономически темп на развитие до 2025 година са Лондон, Чикаго, Токио, Ню Йорк, Лос Анджелис, Хонконг, Сао Пауло, Мексико Сити, Шанхай, Буенос Айрес, Мумбай и Москва.

Тези процеси ще окажат влияние върху общностите в градовете, върху бизнеса, икономиките на страните и, с особена важност, върху околната среда. Ключови аспекти за бъдещото развитие на мегаполисите са устойчивото развитие, транспорта и енергийните разходи.

"Трябва да завърнем селото в града, защото това е фундаментална нужда за човешкото същество", заяви кметът на Лондон Борис Джонсън. "Все пак градовете са мястото където хората живеят по-дълго, получават по-качествено образование и са по-продуктивни. Освен това градските хора произвеждат по-малко въглероден диоксид", допълни кметът на Лондон.

През 1900 година около 14% от световното население е живяло в градовете, през 1950 година техният брой нараства до 30% от глобалната популация, а днес жителите на градските територии са 50% от всички хора на Земята.

В момента на нашата планета има повече от 400 града с население над 1 милион души и 19 мегаполиса с повече от 10 милиона жители.

Голяма част от ръста на градското население през следващите 40 години ще се случи на територията на развиващите се държави като Китай, Индия, Латинска Америка и Африка. Между 18 и 20 милиона души в Китай всяка година напускат селските региони и се вливат в градовете.

Водещи

Най-четени