Драконовски мерки за сигурност в Париж заради годишнина на „жълтите жилетки“ 16.11 | 11:01

Още от сутринта 20 метростанции са затврени, поне 2500 жандармеристи са по улиците

От iNews.bg

Министерството на вътрешните работи на Франция взема мерки за осигуряване на реда на 53-ия ден от протестите на "жълтите жилетки", които днес отбелязват първата годишнина на движението си.

Само в Париж ще бъдат мобилизирани не по-малко от 2500 жандармеристи и полицаи от специализираните подразделения и няколко хиляди общински полицаи, предаде телевизия БФМ, предаде БНР. В района са спрени отпуските и почивните дни на всички полицаи, а към столицата се прехвърлят допълнителни сили от други региони.

Над 20 ключови станции на метрото и градската железница в Париж са затворени тази сутрин заради планирания протест.

Първият протест на "жълтите жилетки" се проведе на 17 ноември преди година и събра 300 000 души. През последните месеци броят на демонстрантите намаля значително, а насилието и сблъсъците изчезнаха. Целта на движението е да покаже в уикенда на годишнината, че то все още е сила, с която президентът Еманюел Макрон трябва да се съобразява. Около 200 демонстрации са планирани в цяла Франция. В столицата се очаква на шествия да излязат няколко хиляди души, сред които и стотици радикални демонстранти с крайнолеви и крайнодесни убеждения, които бяха в основата на опустошителните сцени по улиците на Париж.

Проучване на общественото мнение от сряда показва, че 55% от французите продължават да подкрепят "жълтите жилетки", а 63% казват, че не искат протестите да започват отново. 

Движението беше най-голямото предизвикателство пред френския президент, откакто встъпи в длъжност през 2017-та. 

Следващото подобно предизвикателство няма да са протестите този уикенд, а планирана стачка на профсъюзите на 5 декември заради планираната пенсионна реформа.

Водещи

Най-четени