Държавите пренасочват полетите си, избягвайки небето над Сирия 10.09 | 14:16

Самолетите се пренасочват към обходни маршрути

От Елица Елефтерова

Увеличават се държавите, които пренасочват полетите си, избягвайки небето над Сирия. Това заяви генералният директор на "Евроконтрол" Франк Бренер, който е на посещения в страната ни, съобщава БТА.

На пресконференция днес той уточни, че когато има нарушения в мрежата и извънредни събития, те се вземат предвид от управляващия орган, за да се сведат проблемите до минимум.

В момента много държави решават техни самолети да не използват въздушното пространство над Сирия, обясни Бренер. Той посочи, че управляващият орган на мрежата, който е базиран в Брюксел и се управлява от "Евроконтрол", внимателно следи броя на тези самолети, както и целия обем на полетите, като те биват насочвани по обходни маршрути, за да не се получи претоварване в никоя точка.  

По този начин гарантираме безопасността, но това често удължава маршрутите, съответно употребеното гориво и вредните емисии, предупреди Бренер.

"Добрата новина е, че това са изключителни ситуации и в обичайната ни дейност не се налагат", коментира генералният директор на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването.

Водещи

Най-четени