ЕК: Съдебната реформа в Полша ще я направи безгласна буква в ЕС 26.07 | 15:55

Брюксел заплаши Варшава с незабавна "ядрена опция", ако приеме скандалните закони, поставящи съда в зависимост

От iNews.bg

Европейският съюз "незабавно" ще прибегне към "ядрената опция" - отнемане правото на глас на Полша в Европейския съвет, ако страната прокара спорната съдебна реформа. Това предупреди вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс и АФП.

"Препоръката на Европейската комисия към полските власти е да не предприемат никакви действия, които биха довели до уволняване или принудително пенсиониране на съдии от Върховния съд. Ако такава мярка бъде приета, Европейската комисия е готова незабавна да задейства процедурата по Член 7", заяви Тимерманс, имайки предвид европейски закон за спазване на върховенството на закона.

Според Брюксел съдебната реформа, подготвяна от управляващата партия "Право и справедливост", подкопава независимостта на съдиите и съответно на договорите на ЕС.

Комисията изпрати нова препоръка на Полша като част от отделна процедура за наблюдение на спазването на върховенството на закона за разрешаване на няколко други проблема, които са поставени под въпрос от ЕК от началото на 2016 г. Брюксел даде срок от един месен на Варшава да отговори.

"Независима съдебна система е съществено предварително условие за членство в нашия съюз", подчерта президентът на комисията Жан-Клюд Юнкер в съобщение. И допълни: "ЕС следователно не може да приеме система, която позволява освобождаване на съдиите по всяко време".

"Ако полското правителство продължи с подкопаването на независимостта на съдебната система и на върховенството на закона в Полша, ние няма да имаме друг избор, освен да задействаме Член 7", предупреди Юнкер. Това означава, че Брюксел може да отнеме правото на глас на Варшава в Европейския съвет.

Вчера полският президент Анджей Дуда се подписа под законопроект, приет от управляващата партия "Право и справедливост", който дава право на министъра на правосъдието да наема или уволнява ръководителите на общите съдилища.

В понеделник протестиращи поискаха Дуда да не се подписва под законопроекта, след като той обяви, че ще наложи вето върху останалите два от три законопроекта за съдебна реформа, прокарани от парламента. Президентът обаче наложи вето върху проекта за Върховния съд и проектозакона за Националния съвет за магистратурата.

През последните дни хиляди поляци организираха ежедневни демонстрации срещу правителството.

Водещи

Най-четени