ЕК вдигна мерника и на новата АЕЦ в Унгария 19.11 | 15:41

Ще проверяват дали проектът „Пакш 2“ отговаря на европейското законодателство

От Кристиан Костурков

Европейската комисия вдигна мерника на пореден проект с руско участие в Европа. След като спря "Южен поток" и започна да спъва разширяването на капацитета на "Северен поток", сега в мишена се превръща и вдигането на новите два блока в унгарската АЕЦ "Пакш".

Днес от ЕК са взели решение да започнат разследване дали проектът, известен още и като "Пакш 2", съответства на европейските правила за провеждане на държавни поръчки. Властите в Унгария ще имат два месеца да предоставят съответните доказателства, че конкурсът е бил проведен според изискванията в ЕС.

Според съобщението на Еврокомисията унгарските власти са предоставили директно на руснаците правото да изградят двата нови блока в АЕЦ "Пакш", както и ремонтът на старите два и то без прозрачна процедура. Според ЕК това е в разрез с европейското законодателство.

АЕЦ "Пакш" е единствената за момента атомна централа в Унгария. Тя разполага с 4 блока тип ВВЕР-440, каквито бяха и първите четири в АЕЦ "Козлодуй", които България вече затвори. Централата дава над 50% от цялата електроенергия, която се произвежда в Унгария, припомня "РИА Новости". Според сегашния проект в АЕЦ "Пакш" трябва да бъдат изградени блокове 5 и 6, което ще стане с новите по-мощни реактори тип ВВЕР-1200, създадени от руската държавна компания "Атомпроект". Преди време се беше появила информация, че произведените реактори за АЕЦ "Белене", за които в момента "Атомстройекспорт" съди НЕК, ще бъдат използвани за унгарския проект.

Водещи

Най-четени