ЕК настоява Турция да се върне към спазване на споразумението за миграцията 02.03 | 16:45

ЕС е в постоянна връзка с турските власти

От iNews.bg

Европейската комисия настоя днес Турция да се върне към спазването на двустранното споразумение за миграцията.  Говорители на комисията отказаха да дадат ясен отговор дали Анкара е нарушила чл. 3 от споразумението, който предвижда Турция да предприеме всички необходими стъпки, за да пресече появата на нови пътища към ЕС по суша и вода за мигрантите.

ЕС е в постоянна връзка с турските власти, включително на най-високо равнище.  Поставяме въпроса за струпването на все повече хора по границата (с Гърция) и нуждата от запазване на споразумението, заяви говорител на комисията. Той добави, че засега усилията са насочени към диалог с турските власти, за да продължи пълното приложение на споразумението.

Говорителят уточни, че досега от предвидените шест милиарда евро в помощ на бежанците, подслонени от Турция , са изплатени 3.2 млрд. евро от общо договорено разпределение на 4.7 млрд. евро. Той поясни, че изплащането на сумите се извършва след проверка на извършените дейности на място. Говорителят отново отбеляза, че тези суми не са предназначени за турските власти, а за бягащите от бойното поле.

В отговор, свързан с движението на мигрантите и възникването на допълнителна опасност от разпространението на вируса COVID-19 , говорител на ЕК посочи, че граничарите следва да имат това предвид. Едно от условията за влизане в Шенгенското пространство е пътникът да не представлява заплаха за обществена сигурност, добави говорителят. /

Водещи

Най-четени