ЕП се застъпи за СЕТА, зове Валония да вдигне ветото 22.10 | 14:04

Не трябва да отлагаме търговското споразумение с Канада, казва Мартин Шулц

От iNews.bg

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада трябва да бъде подписано както е планирано през следващата седмица. И че за целта трябва да се преодолее ветото на белгийския регион Валония. Според предварително начертания план Общото икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) трябва да бъде подписано в четвъртък.

Това обаче не е много сигурно, тъй като малкият белгийски регион Валония не дава съгласието си за сделката, пречейки на Брюксел да я одобри. По-рано тази седмица България също намекна, че може да блокира подписването, ако Отава не премахне визите за наши граждани, но по-късно се отказахме от извиването на ръце. "Оптимист съм, че можем да решим проблемите, които имаме в ЕС", каза Шулц след разговора си с канадския министър на търговията Кристиа Фрийленд.

По-късно днес председателят на ЕП ще се срещне и с лидера на валонския парламент Пол Мане. Фрийленд също изрази надежда в скорошното решаване на въпроса. "Много се надявам, че ще бъда способен да се върна тук само след няколко дни заедно с моя премиер (Джъстин Трюдо – бел. ред.) и ние ще можем, както планирахме, да подпишем това споразумение с Европа", каза от своя страна тя.

Водещи

Най-четени