ЕС вижда опасности от турска операция в Сирия 07.10 | 16:45

Външните министри на ЕС ще обсъдят настъпващата криза по време на преговорите в Люксембург в понеделник, добави тя

От iNews.bg

Европейският съюз предупреди, че подготвяната от Турция офанзива срещу кюрдска милиция в североизточната част на Сирия ще навреди на цивилните и ще причини "масово разселване" на хората.

През последните седмици Турция изпрати подкрепления на границата , а президентът Реджеп Ердоган, който отдавна предупреждава за операция срещу кюрдските бойци, които според Анкара са терористи, сега каза, че военните действия могат да започнат "всяка вечер без предупреждение".

"Подновяването на военни действия в североизточната част не само ще изострят страданията на цивилните и ще доведат до масово разселване, но и заплашват сериозно да подкопаят настоящите политически усилия", заяви говорителката Мая Коциянчич пред репортери в Брюксел.

Външните министри на ЕС ще обсъдят настъпващата криза по време на преговорите в Люксембург в понеделник, добави тя.

"Въпреки че признава законните опасения на Турция за сигурността, Европейският съюз от самото начало каза, че всяко устойчиво решение на конфликта в Сирия няма да бъде постигнато със или чрез военни средства, а изисква истински политически преход", допълни говорителят, призовавайки "безпрепятствен, безопасен и устойчив достъп за хуманитарна помощ".

Водещи

Най-четени