ЕС и Орбан "стоплиха" отношения по миграционната политика 02.08 | 09:30

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие министър-председателя на Унгария Виктор Орбан

От iNews.bg

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и оцени проведените разговори като "добри".

Двамата са били единни по темата миграция, че е необходимо "ново начало и прагматични решения". Засега не е ясно дали това означава сближаване с позицията на Унгария. Преговорите за реформа на системата на Европейския съюз по бежанските въпроси се провалиха заради отказа на Унгария да се ангажира с приемането на бежанци.

Бъдещият ръководител на Европейската комисия акцентира върху значението на правовата държава. Правосъдието трябва да е валидно за всички. Критиците на Орбан го обвиняват за влошаване нивото на демокрацията и върховенството на закона. Управлението в Унгария често е сравнявано с авторитарни държави като Китай и Русия, което също допринася за прояви на недоволство в Европейския съюз.

Непосредствено преди избирането й Фон дер Лайен представи политическите си приоритети: климатични промени, икономика, миграционна политика, както и ролята на Европейския съюз в световен мащаб. Тя обяви, че ще представи нов "Пакт за миграция и убежище".

Орбан определи срещата като "успешна", а Фон дер Лайен като "сериозна жена", която разбира положението в Централна Европа. 

Водещи

Най-четени