ЕС няма да налага санкции срещу Лукашенко 04.09 | 11:37

Комуникационните канали с Беларус трябва да останат отворени, застъпват се Берлин, Париж и Рим

От iNews.bg

Преизбраният за пореден път президент на Беларус Александър Лукашенко няма да бъде включен в санкционния списък на ЕС, главно поради позицията на Германия, както и на Франция и Италия. Това съобщи "Ди Велт", позовавайки се на свои източници, предаде БГНЕС.

Берлин, Париж и Рим заявиха, че "въпреки всички обстоятелства, каналите за комуникация с Лукашенко трябва да бъдат отворени", тъй като според тях включването му в черния списък би означавало пълно прекратяване на диалога с Минск. На първо място балтийските страни и Полша бяха за въвеждането на ограничителни мерки срещу беларуския лидер.

В средата на август стана известно, че във връзка с протестите в Беларус ЕС обмисля списък с 15-20 беларуски служители, на които ще бъде забранено влизането на територията на общността и достъпът до европейската банкова система. Санкциите на ЕС срещу Беларус за нарушения на правата на човека бяха в сила от 2004 до 2016 г., през годините черният списък се разширяваше и намаляваше, понякога нараствайки до 130 души. През септември 2008 г. Европейският съюз замрази санкциите, но след това възобнови действието им и дори ги засили след президентските избори през 2010 г. в републиката.

На неформална среща в Берлин на 27-28 август външните министри на страните от ЕС решиха да завършат процедурата по санкции срещу Беларус възможно най-скоро. 

Водещи

Най-четени