ЕС ще връща експресно визите при кризи 27.02 | 14:15

Всяка държава ще може да иницира ограничения за дадена страна извън общността

От iNews.bg

Евросъюзът ще въвежда експресно визи при евентуално настъпване на кризи. Това реши Съветът на ЕС чрез одобряването на промени в механизма за връщането на визовия режим. Те обаче се отнасят единствено за граждани на държави, които не са член на Общността.

В бъдеще повторното въвеждане на визов режим със страни, а които той е отпаднал по-рано, може да се осъществява много по-скоростно. Ограничения за свободно влизане на територията на целия ЕС ще може да се въвежда и дори само една държава да го е предложила. Право на инициатива ще има и Европейската комисия, предаде КРОСС.

Визите ще може да бъдат налагани повторно, когато статистиката отчете повишение на случаите, в които граждани на трети страни представляват заплаха за сигурността. Причина за връщане на режима може да стане и отказът на държава извън Общността да приеме обратно свои граждани, чийто престой в ЕС е незаконен. На практика Евросъюзът ще може да "накаже" страна, която не иска да вземе обратно свои мигранти.

Ако бъде отчетен подобен проблем, визите първоначално ще бъдат върнати за срок от 9 месеца за отделни категории чужденци. Ако проблемите продължат, ще бъде възстановено изискването за визи за всички граждани на дадена външна държава за срок от година и половина. В случай, че проблемът не бъде решен и в този срок, съответната трета страна може да бъде извадена от списъка на тези, за чиито граждани не се изискват визи за Шенген.

Паралелно с това днес Съветът на ЕС реши да въведе безвизов режим за гражданите на Грузия. Занапред те няма да имат нужда от такива документи, за да пътуват на територията на държави-членки. Това обаче важи за случаите, когато посещението в ЕС е по работа или за екскурзия или почивка. Второто условие е грузинецът да не пребивава в Общността повече от 90 дни на всеки 180.

Водещи

Най-четени