Евакуираха село на Канарските острови заради подводен вулкан 11.10 | 20:31

Мярката е превантивна и се взима ден след като беше регистрирано изригване на подводен вулкан на пет километра от остров Йеро

От Андриян Георгиев

Властите на испанския архипелаг Канарски острови обявиха евакуация на жителите на Рестинга - село на остров Йеро, заради изригване на подводен вулкан, предаде AFP. 

Мярката е превантивна и се взима ден след като беше регистрирано изригване на подводен вулкан на пет километра от остров Йеро.

Вулканолози и сеизмолози се притесняват от "преместване на вулканичното огнище" към крайбрежието и затова са решили да евакуират населението на селото.

Рестинга е най-близо до мястото на подводното изригване. То стана два дни след земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер. Това беше най-силният трус, регистриран в района от общо 9 000, отчетени през последните няколко седмици. Повечето от тях не бяха почувствани от населението.

Експерти посочиха, че изригването на подводния вулкан става на дълбочина между 600 и 1 200 м и няма да се види на повърхността. Те добавиха, че не могат да прогнозират дали ще има и други изригвания, допълва БТА.

Водещи

Най-четени