Еврокомисията отдаде почит на жертвите на тоталитарните режими 22.08 | 17:32

Еврокомисарите Тимерманс и комисар Йоурова излязоха с общо изявление във връзка с деня

От iNews.bg

Европейската комисия отбелязва общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими. В тази връзка първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс и екомисарят по правосъдието Вера Йоурова излязоха със съвместно изявление. Ето и какво казват те:

"Всяка година на този ден отдаваме почит на жертвите на всички тоталитарни режими и си

спомняме със съжаление за страшните последици от пакта "Молотов — Рибентроп", подписан на 23 август 1939 г. от нацистка Германия и Съветския съюз. С този пакт Европа затъна още по-дълбоко в един от най-мрачните периоди на своята история. Милиони хора бяха убити и поколения европейци останаха белязани.

Наш дълг е да запазим имената на милионите преследвани жертви и да поддържаме паметта за тях жива. Това е особено важно, защото днес, 79 години по-късно, нашите общи ценности, като човешко достойнство, основни права, върховенство на закона и демокрация, отново се поставят под въпрос от екстремистка, националистическа и разединяваща риторика.

Като пазим и предаваме паметта за жестокостите от миналото на следващото поколение европейци, ние се застраховаме срещу това да ги повторим и същевременно припомняме колко е важно да защитаваме човешките права на всеки европейски гражданин.

Трябва да продължим да разказваме за миналото на Европа, така че да не допускаме същите грешки в бъдеще."

Контекст

Подписването на пакта "Молотов — Рибентроп" на 23 август 1939 г. доведе до депортирането, изтезанията и убийството на десетки милиони хора — жертви на тоталитарни режими. Въпреки че краят на Втората световна война отбеляза поражението на нацисткия режим, много европейци продължиха десетилетия да страдат, потискани от тоталитарни режими.

Водещи

Най-четени