Европарламентът каза „Да“ на търговското споразумение ЕС-Япония 12.12 | 17:23

Така ще се премахнат мита за над 1 млрд. евро годишно

От iNews.bg

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, прието с 474 гласа "за", 125 гласа "против" и 40 гласа "въздържал се", ще доведе до премахването на почти всички мита, които възлизат на стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията от ЕС. Това представлява ясен сигнал за подкрепа на свободната и справедлива търговия, основана на привила и ценности, "във времена на сериозни протекционистки предизвикателства".

Земеделие, печелят малките и средни предприятия

Докато най-чувствителните сектори за ЕС като производството на ориз остават защитени, то вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно или веднага, или след преходен период. 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средни предприятия (МСП), които представляват 78% от износителите за Япония. Парламентът призовава Европейската комисия да установи звена за контакт с тях, така че те да могат бързо да се възползват от споразумението.

Железопътен превоз, услуги

Япония отваря своя пазар на железопътните и на обществените поръчки в основните си градове за европейската конкуренция. Електронната търговия, международният морски транспорт и пощенските услуги също ще бъдат либерализирани.

Трудови кодекси

Парламентът приветства високото ниво на защита на околната среда и на труда, ангажимента към Парижкото споразумение за борбата с изменението на климата и насърчава двете страни да се борят с незаконната сеч. Същевременно евродепутатите подчертаха, че Япония трябва да ратифицира всички релевантни трудови кодекси, установени от Международната организация на труда.

Европейският парламент също така прие Стратегическо споразумение за партньорство с 535 гласа "за", 84 гласа "против" и 45 гласа "въздържал се", което разширява сътрудничеството в области като енергетика, образование, изследвания и развитие, развитието и борбата срещу изменението на климата и тероризма.

Цитати

"Днешното одобрение е ключов момент за справедливата търговия, основана на правила и ценности, на фона на нарастващия протекционизъм. Споразумението ще спомогне за насърчаване на високи стандарти и за укрепване на устойчивото развитие в търговската политика. Европейският парламент изпраща много прогресивно послание и ще продължи да изпълнява своята роля, така че най-голямото двустранно търговско споразумение на ЕС наистина да работи както за гражданите, така и за бизнеса", заяви докладчикът по търговското споразумение, Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия).

"Отговорите на Европейският парламент към предизвикателствата на глобализацията са сътрудничеството и установяването на световни стандарти. Ние твърдо отричаме протекционизма и националистическите тенденции – те няма да разрешат проблемите ни, само ще ни отдалечат едни от други. Ключово е бързо да изпълним споразумението и да включим гражданското общество във всеки етап, за да гарантираме, че то ще бъде в полза на работниците и гражданите", отбеляза Бернд Ланге (C&Д, Германия), председател на Комисията по международна търговия.

Момчил Неков (С&Д, България) коментира: "Споразумението на Европейския съюз с Япония е естествена стъпка към засилване на отношенията с този традиционен и предвидим партньор. С влизането си в сила на 1 февруари 2019 г., то дава признание и защита за българските вина със Защитено географско указание: Дунавска равнина и Горнотракийска низина. Това е национален успех, защото дава видимост на родните продукти на голям пазар, на който те имат утвърдено име. Българското кисело мляко също ще може да бъде добавено към списъка с храни, когато производителите завършат успешно защитата на национално и европейско ниво".

Следващи стъпки

Япония вече е ратифицирала споразумението. След подкрепата на търговското споразумение от Европейския парламент се очаква Съветът на ЕС да даде своето финално одобрение на 21 декември, което ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2019 г. За да влезе в сила стратегическото споразумение, трябва да бъде ратифицирано от всички държави членки.

Бързи факти

Икономическото споразумение за партньорство между ЕС и Япония, подписано на 17 юли 2018 г., създава търговска зона за 600 милиона души и покрива една трета от глобалния БВП и около 40% от глобалната търговия.

В момента текат преговори по отделно споразумение с Япония за защита на инвестициите.

Водещи

Най-четени