Европа в опит да диктува на Виена какво правителство да състави 19.10 | 10:30

Лидерите на ЕС не искат националисти в новия австрийски кабинет, привикват Курц за разговори

От iNews.bg

Европа открито ще се намеси във вътрешните работи на Австрия. И това ще се случи днес по време на среща на победителя в изборите от неделя Себастиан Курц, който е и външен министър на страната си. Поради което ще участва в срещата на върха на ЕС. А поводът е евентуалното участие на националисти в бъдещия колаиционен австрийски кабинет.

Евентуалното участие на крайнодясната Партия на свободата в бъдещата управляваща коалиция в Австрия създава напрежение сред европейските лидери, които са сериозно обезпокоени особено на фона на предстоящото австрийско председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. Това се казва в анализ на водещото местно издание "Курир", предаде БГНЕС.

Вестникът посочва, че лидерите на Европейската народна партия /ЕНП/ имат големи очаквания от Себастиан Курц. Водещите фигури в ЕНП ще се съберат на 19 октомври в Брюксел преди срещата на върха на Европейския съюз, на която Курц ще трябва да отговори на всички техни въпроси. Там ще присъстват германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европарламента Антонио Таяни, испанският и унгарският премиери Мариано Рахой и Виктор Орбан.

Всъщност повечето страни-членки в ЕС се управляват от десни политици, социалдемократите са една шепа, отбелязва изданието. Лидерите ще празнуват, но и ще критикуват Курц за възможността да направи коалиция между неговата Австрийска народна партия и крайнодясната Партия на свободата. Те са особено обезпокоени от скептичното и отрицателно отношение на Партията на свободата към Евросъюза, чиито евродепутати седят в Европарламента заедно с антиевропейски настроените си колеги от групата на Льо Пен.

Ако попитате какво предпочитат институциите на ЕС в Брюксел, можете да чуете следния отговор: "По-добре да бъде съставена коалиция между консерваторите и социалдемократите, отколкото между консерваторите и крайната десница. И ако питате защо? Отговорът е: Тъй като тази правителствена коалиция ще доведе до по-надежден курс за Европа”, пише австрийското издание.

Има опасения, че Австрия може да "обърка" своето председателство на ЕС през втората половина на 2018 с участието на евроскептичната Партия на свободата, подчертава "Курир". Изданието припомня, че председателството на Виена ще съвпадне с решаването на важни задачи, сред които са преговорите за Брекзит, бюджета на ЕС и бъдещето на съюза като цяло.

Водещи

Най-четени