Европейската безработица се увеличава тази година 22.02 | 16:32

Инвестициите и потреблението се възстановяват, прогнозират от ЕК

От Ралица Стоянова

Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС започва да нараства. Очаква се постепенно ускоряване на икономическата активност. Това сочи зимната прогноза на Европейската комисия за 2013 - 2014 г.

Засилването на растежа първоначално ще бъде задвижвано от нарастващото външно търсене, пише Econ.bg. Очаква се по-късно през годината вътрешните инвестиции и потребление да се възстановят, а през 2014 г. вътрешното търсене да се превърне в двигател на растежа на БВП.

Слабата икономическа активност в края на 2012 г. създава предпоставки за слабо начало на текущата година, коментират от комисията. В съчетание с по-бавно от очакваното по-рано възстановяване на растежа това води до прогнози за слабо нарастване на БВП на ЕС на 27-те страни членки в рамките на 0,1% и свиване с 0,3% в еврозоната през 2013 г.

БВП през четвъртото тримесечие на 2013 г. се очаква да надвишава с 1% равнището от последното тримесечие на 2012 г. в ЕС и с 0,7% – в еврозоната.

Очаква се постепенно повишаване на потреблението и инвестициите.

 

От Комисията прогнозират настоящата слаба икономическа активност да доведе до повишаване на безработицата през тази година до 11,1% в ЕС и 12,2% в еврозоната.

Тъй като се очаква отслабване на ефекта на по-високите цени на енергията върху инфлацията, прогнозите са, че инфлацията на потребителските цени ще спадне постепенно през 2013 г. и през следващата година ще се стабилизира на равнище около 1,7% в ЕС и 1,5% в еврозоната.

Водещи

Най-четени