Европейските лидери разочаровани от Тръмп 27.05 | 18:03

Г-7 не успяха да постигнат единство за климатичните промени заради президента на САЩ

От iNews.bg

Европейските лидери останаха разочаровани от Доналд Тръмп по време на втория ден от срещата на Г-7 в италианския град Таормина. Причина за това са големите различия между тях и президента на САЩ по отношение на климатичните промени и борбата с тях. Темата бе засегната още във вчерашните разговори, но основните се състояха днес. След тях представителите на ЕС в "седморката" са останали разочаровани от това, че Тръмп засега не поема никакви ангажименти за борбата с глобаллното затопляне и изпълняването от страна на САЩ на мерките, заложени в Парижкото споразумение.

Това става ясно от комюнике на самите представители на 6-те държави, съобщава Reuters. "Съединените щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми”, пише в комюникето, предаде бТВ.

"Държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на ЕС и ЕК потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение”, пише още в документа. В същото време германският канцлер Ангела Меркел определи разговорите за климатичните промени като "незадоволителни”. "Имаме ситуация шестима, а заедно с ЕС и седмина, срещу един”, посочи тя.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп обяви в "Туитър”, че ще вземе окончателното си решение дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение идната седмица. Тръмп бе придумван от останалите членки на Г-7 в продължение на 3 дни – първо в Брюксел на срещите на НАТО и ЕС, след това в Сицилия на форума на Г-7. Според сделката администрацията на Тръмп ще получи още време да обмисли дали ще остане обвързана със споразумението.

Водещи

Най-четени