Евросанкции срещу 40 представители на Беларус 02.10 | 10:45

Александър Лукашенко не е в списъка

От iNews.bg

Европейските лидери се споразумяха за санкции срещу беларуски представители заради потушаването със сила на протестите след президентските избори в страната и заради изборни манипулации. Това потвърди председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от световните агенции, предаде БНР. Очаква се днес да бъде публикуван списъкът с около 40 беларуски представители, сред които засега не е името на президента Александър Лукашенко, уточни Шарл Мишел.

До деблокаж по темата със санкциите срещу Беларус се стигна, след като Европейският съвет се съгласи да отправи и твърдо послание, съчетано със заплахи за санкции към Анкара, ако тя не престане с незаконните си сондажи в териториалните води на Кипър. По този начин европейските лидери удовлетвориха исканията на Кипър, а също и на Гърция, за по-твърдо послание към Турция, посочват дипломатически представители.

Водещата тема на продължаващата среща на върха в Брюксел е външната политика на Европейския съюз. Лидерите обсъждат и конфликта в Нагорни Карабах, отношенията с Китай, както и дигиталната трансформация на Съюза.

Водещи

Най-четени