Експерт по тероризъм: ПКК или ИД стоят зад атентата в Истанбул 07.06 | 15:48

Терористичната атака е политическо послание към Анкара, смята Абдулах Агар

От iNews.bg

Бомбеният атентат от тази сутрин в Истанбул е политическо послание и турското правителство е длъжно да направи задълбочен прочит. Това заявява пред местната телевизия CNN Turk експерта по тероризъм Абдуллах Агар. Според него най-вероятно зад взривяването на полицейския автобус стои ПКК, макар да има знаци и от почерка на "Ислямска държава".

"Две са следите, които водят към ПКК – първо, мястото е на историческия полуостров, който е център на туризма и второ, мишена са силите за сигурността. Ударът е с двойна тежест. Последните специализирани операции в районите на ПКК поставиха под силен натиск кюрдските сепаратисти и днешният бомбен атентат е техният отговор. Това е политическо послание", казва експертът, предаде БГНЕС.

Той припомни, че според разузнавателни доклади и джихадистите от ИД планират терористични актове в градовете на Европа в свещения месеца за мюсюлманите Рамазан. Поради тази причина Агар допуска и тяхно участие в днешния атентат. "Възможно е ударът да е тяхно дело, но имам силната увереност, че това е работа на ПКК. Много прецизно е избрано мястото, както и мишените. ПКК разчиства политически сметки и затова съм убеден, че тук е действала тя или някое от въоръжените й крила", коментира Агар.

Водещи

Най-четени