Елха за 83 000 евро възмути жителите на Белград 23.12 | 17:38

От iNews.bg

Изкуствено коледно дърво на цена от 83 000 евро, поставено в центъра на Белград, предизвика гняв и подигравки сред граждани и политици. Вълната на недоволство принуди кметството да развали договора за луксозната украса, съобщава БГНЕС.

Високата 18 метра, украсена с 200 червени топки елха се намира на главната търговска улица в сръбската столица "Княз Михаил”.

Цената на дървото беше разкрита от сайт за разследвания, който увери, че договорът е бил подписан три дни, след като дървото било поставено. Кметът Синиша Мали каза, че е изненадан от сметката и ще развали договора.

Опозиционната лявоцентристка Демократическа партия иронично прикани жителите на Белград да поставят под пластмасовото дърво коледните си желания за подаръци на стойност 83 000 евро.

Тъй като местните избори трябва да се проведат през 2018, кметът Синиша Мали, който е политически съюзник на президента Александър Вучич, увери, че администрацията на кметството "е работила при пълна прозрачност през последните три години и половина”.

Сръбската фирма, която постави пластмасовото дърво, прие договорът да бъде развален. Но обяви, че все пак няма да прибере елхата, за да допринесе за празничната украса в края на годината.

Прокуратурата съобщи, че разследва случая.

Водещи