Ердоган: Ако САЩ ни наложат санкции, ние също ще им наложим 20.06 | 16:19

Повод за заплахата на турския президент е напрежението около закупуването на руски ПВО от Анкара

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да наложи санкции на Съединените щати, ако те действително изпълнят заканата да въведат ограничителните мерки срещу Анкара във връзка със закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400. "Както вече казах, въпросът за С-400, за нас и за Русия, е приключен, тъй като имаме сделка", посочи Ердоган в четвъртък, предаде БНР.

Турският президент обаче добави, че вярва, че американският му колега Доналд Тръмп все пак няма да вземе решение за налагане на санкции. "Не виждам никаква възможност да бъдат наложени такива санкции", посочи той и допълни, че "Турция не е просто една държава, ние имаме стратегическо партньорство".

В днешен брифинг пред журналисти Реджеп Ердоган отбеляза, че отношенията му с Тръмп "са наистина добри", но "нашите връзки с хората, които работят за него, са много по-различни". Той допълни, че планира да обсъди с Доналд Тръмп въпроса със закупуването на С-400 по време на срещата на върха на Г-20 по-късно този месец.

Междувременно Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която предлага санкции срещу Турция във връзка с оръжейната сделка, потвърждавайки по този начин информация на агенция Блумбърг от сряда, че Съединените щати обмислят налагането на допълнителни санкции, насочени към турски компании от отбранителната промишленост, на които да бъде спрян достъпа до американската финансова система.

От месеци насам Анкара и Вашингтон са в обтегнати отношения относно ракетните системи С-400, които се очаква да бъдат доставени от Русия на Турция още през следващия месец. Управляващите от Белия дом заявиха, че това ще доведе до налагане на американски санкции според CATSAA - закон, призоваващ за санкции срещу държави, които купуват военна техника от Русия.

Агенция Блумбърг цитира източници, запознати с въпроса, според които обсъжданият от Вашингтон най-сериозен пакет санкции ще осакати и без това намиращата се в сериозни затруднения турска икономика.

Идеята, намираща на този етап най-голяма подкрепа от Белия дом, е новите санкции да се насочат към няколко компании в турския отбранителен сектор, които ефективно да ги отлъчат от финансовата система на САЩ. Това би направило почти невъзможно те да могат да купуват американски компоненти или да продават продуктите си в Съединените щати, посочи Блумбърг.

Реджеп Ердоган също така използва днешния брифинг, за да се противопостави на високите лихвени проценти, заявявайки, че "в скоро време ще излезем с окончателно решение, тъй като Турция трябва много внимателно да обърне сегашната си политика по отношение на лихвените проценти". Това негово изказване изглежда като нов опит за натиск върху Турската централна банка да направи обрат в политиката си на високи лихви.

Вербалната атака на Ердоган срещу централната банка предизвика за кратко рязко поевтиняване на турската лира с около 1,5%, преди обаче тя да възстанови първоначалните си позиции. Щатският долар се търгува около 5,7730 турски лири, след като поскъпна за кратко към 5,8280 нивото, докато еврото се търгува 6,5320 лири след първоначален скок до 6,6780 нивото.

Водещи

Най-четени