Ердоган: СЗН не са напуснали напълно зоната за сигурност в Северна Сирия 06.11 | 11:55

Под заглавия "Терористите все още са в зоната за сигурност

От iNews.bg

Проправителствените вестници "Йени шафак", "Стар", "Акшам" и други, открояват на първа страница изказване на президента Реджеп Ердоган пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, в което той е предупредил, че бойци от кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/ продължават присъствието си в планираната от Анкара зона за сигурност в Северна Сирия въпреки договореностите със САЩ и Русия. Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Под заглавия "Терористите все още са в зоната за сигурност.

Няма да могат да ни заблудят" /в."Йени шафак"/ и "Терористите стоят. Ще направим необходимото" /в."Стар"/ и други, изданията цитират Ердоган, който е заявил, че Тел Рифат, Манбидж и източната част на Рас ал Айн не са прочистени от терористите. Президентът посочи, че терористи от ПКК/СЗН все още се намират в зоната за сигурност, за която бе постигнато споразумение както със САЩ, така и с Русия, отбелязва в."Йени шафак". "Няма да могат да ни заблудят с изказвания: Ние изгонихме терористите оттук", е предупредил Ердоган. Той е посочил също, че и терористи отвъд границите на зоната за сигурност организират нападения срещу турските сили за сигурност. Няма да стоим и да наблюдаваме тези неща, е заявил Ердоган. Ние спазваме споразумението със САЩ и Русия, но ако събеседниците ни изпълняват обещанията си, е подчертал Ердоган в цитираното изказване.

Той е изразил съжаление, че докато се извършват съвместни турско-руски патрули в Североизточна Сирия, САЩ продължават да патрулират заедно със СЗН. Тези неща ги няма в споразумението, е посочил президентът. Турция сключи две отделни споразумения със Съединените щати и с Русия за изтеглянето на СЗН от "безопасната зона", която тя планира да създаде в Североизточна Сирия, като условие да прекрати офанзивата си срещу групировката. Вестник "Стар" посочва, че Ердоган е обвинил Запада, че пази терористичната организация СЗН. Всеки ден се появява някой и заплашва нашата страна. В парламентите си взимат решения без никаква стойност, е заявил Ердоган, визирайки решения, приети от Камарата на представителите на американския Конгрес и от френското Национално събрание, осъждащи турската военна операция в Североизточна Сирия.

Вестник "Тюркийе" и в."Акшам" посочват, че в изказването си Ердоган е поискал отново от САЩ да предадат на Турция лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на опита за преврат през юли 2016 г. Каквото е ДАЕШ /арабски акроним на "Ислямска държава"/, това е ФЕТО", е подчертал Ердоган. "Колкото Багдади е важен за вас, толкова важен за нас е и главатарят на ФЕТО", е предупредил Ердоган, имайки предвид ликвидирания при операция на американските сили лидер на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Вестник "Стар" и в."Акшам" пишат, че турските сили за сигурност са нанесли още един тежък удар на ДАЕШ със залавянето на голямата сестра на Багдади - Расмия Ауад заедно с членове на нейното семейство при операция в сирийския град Азаз. Според източници от разузнаването залавянето й е "златна мина", тъй като се очаква чрез нея да бъде получена информация за вътрешното функциониране на терористичната организация. Изданията посочват, че връзките на Расмия Ауад с групировката са били известни и тя е била издирвана.

Водещи

Най-четени