Ердоган иска да повлияе на изборите в Германия 19.08 | 12:07

Меркел и Габриел реагираха остро на опитите му за намеса във вота другия месец

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган направи опит да повлияе на резултатите от предстоящите в Германия парламентарни избори. Той призова турската общност в страната, която разполага и с гражданство – съответно с право на глас, да не пуска бюлетина за определени партии, като ги определи като "врагове на Турция". По-конкретно става въпрос за ХДС на канцлера Ангела Меркел, Германската социалдемократическа партия на Мартин Шулц и "Зелените", предаде "Фокус". Ердоган оправдава намесата си в германски вот като обяснява, че именно предизборната надпревара за повече гласове е причината за влощаването на отношенията между Анкара и Берлин.

"Точно сега Германия, ГСДП и ХДС са настроени да кажат: Можем да получим много гласове отвътре, за да разбием Турция. Казвам на всички мои граждани в Германия никога да не ги подкрепят. Нито ХДС, нито ГСДП, нито "Зелени". Всички те са враговете на Турция. Дайте необходимата подкрепа на политическите партии, които не водят вражда срещу Турция. Не е важно дали те са първата или втората партия. Защото това по някакъв начин е честна борба за всички мои граждани, живеещи в Германия", заяви Ердоган след петъчните молитви в Истанбул.

Изказването му обаче предизвика остри реакции в Берлин. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че страната ѝ няма да търпи опити за вмешателство в предизборната кампания. По време на мероприятие на нейната партия в град Херфорд тя подчерта, че всички граждани на Германия, включително тези от турски произход, имат право на свободен политически избор по време на вота. Не закъсня и реакцията на германския външен министър Зигмар Габриел, който определи думите на Ердоган като груба намеса във вътрешната политика на страната му. "Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата страна", заяви Габриел. "Намесата на Ердоган в изборната кампания на Германия показва, че той иска да настрои германските граждани един срещу друг", каза още той.

Най-четени