Ето за какво ще си говорят Тръмп и Путин в Хамбург 03.07 | 18:11

И във Вашингтон, и в Москва, очакват акцентите на срещата между двамата да са Сирия, тероризма и Украйна

От iNews.bg

Стана ясно за какво най-вероятно ще си говорят президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин на дългоочакваната им първа среща на живо. Първоначално темите бяха посочени от CNN, като телевизията цитираше свой високопоставен източник. По-късно се появи и официален коментар на Кремъл, който като цяло потвърди информацията на американската медия.

По време на срещата на Г-20, която ще се проведе в Хамбург в петък и събота Путин и Тръмп ще обсъдят борбата с международния тероризъм, както и ситуациите в Сирия и в Източна Украйна, стана ясно от думите на помощника на руския президент Юрий Ушаков. "Чух, че американците, ако това е вярно и съответства на действителността, искат да повдигнат темата за Сирия и Украйна. Струва ми се напълно логично тези две теми наистина да бъдат обсъдени. Но ние смятаме, че като цяло и проблемът с международния тероризъм също трябва да бъде обсъден на първо място между двамата лидери на тези водещи държави, тъй като без сътрудничество между Русия и САЩ едва ли той ще може да бъде решен", каза Ушаков, цитиран от РИА "Новости".

Според него има и още много теми, които Москва е готова да бъдат повдигнати. Сред тях са регионални проблеми, контролът над разпространението на оръжия, както и стратегическата сигурност. По думите на Ушаков Русия и САЩ, като най-големите ядрени държави, носят особено голяма отговорност по отношение на световната сигурност. Той подчерта също и че отношенията между двете страни трябва да бъдат изведени от ситуацията, в която се намират в момента. "Мисля, че това е важно в еднаква степен и за нас, и за американците", каза още Ушаков. Той отбеляза, че програмата на Путин за срещата на Г-20 е изключително наситена, но Москва и Вашингтон заедно ще намерят възможност за лична среща между двамата президенти.

По-рано CNN съобщи, че Тръмп възнамерява да обсъди с Путин ситуацията в Сирия и конкретно военната подкрепа, която Русия оказва на Башар Асад. Също така президентът на САЩ възнамерявал да повдигне въпроса за действията на Москва в Украйна. В същото време обаче източникът на медията твърди, че американският президент не смята да повдига пред Путин въпроси около скандала с евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ.

Водещи

Най-четени