Ето кой е атентаторът от Страсбург 12.12 | 11:09

Шериф Шекат е трябвало да бъде арестуван вчера за съучастие в убийство и обир

От iNews.bg

Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи до коледен базар в Страсбург, предаде бТВ. Той откри стрелба снощи в 20:00 ч. местно време (21:00 ч. българско) в центъра на града. Убити са трима души, а 12 са ранени, шестима от които са в тежко състояние.

Това е информацията на официалните френски власти, въпреки че по-рано беше съобщено и за четвърта жертва на нападението.

29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж. 

От коледния базар е избягал с такси, като е заплашил шофьора. От таксиметровия шофьор властите знаят, че Шекат е ранен.

Той е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер. В дома на нападателя са открити гранати.

"Провежда се операция за арестуване на нападателя. Той вече е известен на полицията с много и провинения от общ характер, за които вече е бил осъждан тук и в Германия, и за които е излежал присъдите. 350 души са мобилизирани, за да му попречат да избяга”, обяви вътрешният министър.

Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.

"Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа френският президент Еманюел Макрон в "Туитър” след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи във връзка със ситуацията в Страсбург.

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол. Училищата остават затворени днес.

Водещи

Най-четени