Жена оглави за първи път Тайланд 05.08 | 12:00

44-годишната Йинглак Шинаватра е сестра на бившия премиер Таксин Шинаватра

От Петя Михайлова

Парламентът на Тайланд избра за премиер на страната Йинглак Шинаватра, сестра на бившия министър-председател Таксин Шинаватра, съобщи lenta.ru

44-годишната Йинглак е първата жена премиер в историята на страната.

За избирането й бяха достатъчни 251 гласа в парламента, който се състои от 500 депутата. Партията "Пуеа Тай", която оглавява Шинаватра и без коалиционните си партньори има 265 места в парламента.

Опозиционната партия победи с голяма преднина на парламентарните избори през юли тази година.

Представителят на Демократическата партия Апхисит Ветчачива, който беше премиер от 2008 г. , подаде оставка след обявяването на изборните резултати.

През септември 2009 г., когато Таксин Шинаватра беше извън страната, в Тайланд беше извършен държавен преврат, в резултат на който той беше свален от власт. След това той беше осъден на 2 години условно затвор за корупция. През 2009 г. Шинаватра беше обявен от властите в Тайланд за международно издирване.

След победата на изборите сестрата на Шинаватра предположи, че бившият премиер ще се завърне в близко време в страната и отново ще оглави правителството. В същото време Таксин Шинаватра заяви, че не планира връщане в страната и подновяване на политическата си кариера.

Водещи

Най-четени