Задава ли се нов конфликт в Близкия Изток? 10.12 | 12:07

Разногласия, протести, дори заплахни за джихад след признаването на Йерусалим за израелска столица

От iNews.bg

Задава ли се нов конфликт в Близкия Изток? Това е въпрос, който все по-често се задава по света през последните няколко дни. И от ден на ден по-често предвид събитията в Израел. След като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на страната, Близкият Изток отново се взриви. Включително и чрез ракетни удари, заплахи, дори призив за свещена война (джихад).

Вчера в Израел, но и да други места, имаше гневни протести. Равносметката е 200 ранени. Сред тях има 4-ма израелци, предаде Нова ТВ. Очаква се днес протестите да продължат.

В същото време се наблюдават и разногласия сред съюзници. Европа се оказа за пореден път на различна позиция от САЩ. Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък остро порица лицемерието и двойния стандарт на Европейския съюз по повод Йерусалим, предаде бТВ.

"Макар да уважавам Европа, не съм готов да приема двоен стандарт от нея. Чувам гласове оттам, които осъждат историческото изявление на президента Доналд Тръмп, но не съм чул осъждане на ракетите, изстреляни срещу Израел или на ужасното подстрекателство срещу него”, коментира Нетаняху. Снощи той замина на двудневно посещение в Париж и Брюксел и се закани, че ще представи "истината на Израел без страх и с високо вдигната глава”.

Междувременно държавите от Арабската лига призоваха САЩ да се откажат от решението да признаят Йерусалим за столица на Израел. Според първите дипломати на тези страни, с тази стъпка Вашингтон нарушава международното право, предаде БНТ. За тях решението не е валидно и няма юридическа тежест.

В знак на протест в много мюсюлмански държави отново имаше демонстрации. В Източен Йерусалим около 60 души протестираха, но бяха разпръснати от израелските сили за сигурност.

Властите в Тел Авив съобщиха, че са били задържани 13 души. В Париж около 400 души протестираха на площада на Републиката срещу посещението на Нетаняху. В Истанбул също е насрочена демонстрация.

Водещи

Най-четени