Заев: Променяме учебниците в духа на приятелството с България и Гърция 30.11 | 12:36

Не е едно и също дали пише български куршум или български фашистки куршум, каза той

От iNews.bg

През декември македонското и българското правителство ще проведат сесия в България, на която съвместната комисия ще обсъжда своите дейности, съобщи днес премиерът на Македония Зоран Заев в парламента в Скопие. Той потвърди, че членовете на комисията обсъждат и промяна в учебниците, но не уточни за кои учебници става дума, посочвайки, че това се прави в духа на приятелството и че щом има резултати, парламента и обществеността ще бъдат информирани, цитира Плусинфо, предаде БГНЕС.

Депутатът Благица Ласовска от ВМРО-ДПМНЕ на днешното заседание постави въпроса кои учебници ще бъдат променени, позовавайки се на информацията, публикувана в медиите. "Говори се за някои неща в учебниците... "български фашистки куршум", ... което не е в духа на приятелство". "Бих искал да отправя сериозно послание че това, което ще се случи с промяната на учебниците в Македония и България, или в Македония и Гърция, ще бъде в духа на изграждане на бъдещо и трайно приятелство. Няма да бъде в духа на нещо, което ще бъде неизгодно или чувствително", каза министър-председателят.

Заев очаква, според информация от Министерството на външните работи, на следващото съвместно правителствено заседание между Македония и България членовете на Съвместната комисия да обсъдят преди двете правителства докъде са стигнали, какъв напредък е постигнат и какви са техните очаквания.

Говорейки за съседна България, Ласовска посочи, че европейска ценност е да признаеш грешката си, а не да поискаш от съседите да се извиняват за нещо, което не са направили. Депутатката каза: "Всички ние досега сме учили, че българите са били окупатори. В Прилеп има музей, всичко ще бъде унищожено, ще бъде променено... Попитах кои ще бъдат учебниците, а вие се връзвате за историята".

Министър-председателят отговори, че всичко се прави, за да се избегне дискомфорт и предизвикване на иредентизъм. "Искаме да премахнем това доколкото е възможно в духа на това приятелство и не е същото дали ще пише български фашистки куршум или ще пише български куршум, ако изграждаме приятелство. Това е история и ние не я променяме", каза Заев.

Водещи

Най-четени