Заев: Утре в Преспа подписваме за новото име 16.06 | 10:30

Договорът с България обърна погледите към нас, този с Гърция ще мотивира Европа, каза той

От iNews.bg

Договорът, който подписахме с Република България събуди Европа и обърна погледите към Република Македония. Договорът с Гърция трябва допълнително да мотивира Европа. Това каза в Струмица македонският премиер Зоран Заев пред българския външен министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС. Двамата гледаха в "Дома на културата" спектакълът "Железният светилник" на Димитър Талев.

Заев съобщи, че договорът с Гърция ще бъде подписан утре в Преспа. "Аз съм изключително щастлив, че с това споразумение на Западна Европа изпращаме сигнал за европейско поведение. Много е важно, че всичко това става когато Балканите ръководят ЕС, когато България председателства ЕС. Балканите имат право да бъдат част от Европа", каза още македонският премиер.

По отношение на очакваната покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС Зоран Заев заяви, че "големите приятели като България много силно подкрепят Македония". "Ние нямаме открити въпроси със съседите. Искаме да получим шанс да започнем преговори. Това не означава членство. Европа по всяка вероятност ще се реформира и ще става все по-добра. Ние ще преговаряме за да подобрим капацитета на македонските институции", каза още той.

Като страна председател на ЕС България и нейното правителство работят Македония да получи дата за преговори. Подкрепихме договора за разрешаване на дългогодишния спор за името между Македония и Гърция. Убедена съм, че това споразумение ще помогне и на двете държави. Вярвам, че до края на месеца Македония ще получи дата за започване на преговори, каза от своя страна Екатерина Захариева.

Преди представлението тя връчи от името на българското външно министерство дарение от пет пълни компютърни конфигурации от най-ново поколение на детската градина "Слънче" в граничната община Ново село. Водената от министъра делегация отдаде почит пред паметта на 71 български военни, погребани в българското военно гробище в Ново село. Мемориалът пази тленните останки на войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Той е едно от първите възстановени в Република Македония български военни гробища.

Водещи

Най-четени