Заев не иска дори да получава покана за Евразийския съюз 30.10 | 14:52

Вероятно правителството ни има някаква защитна мембрана, пошегува се той

От iNews.bg

Македонското правителство не е получавало покана за членство в Евразийския икономически съюз. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

"Вероятно има някаква защитна мембрана, стена около правителството, така че е трудно да пристигне подобна покана", пошегува се македонският премиер, след което напълно сериозно заяви: "Не, няма такава покана и се надявам, че тя няма да пристигне".

С тези думи македонският премиер отговори на журналистически въпрос дали, след като не получи дата за започване на преговори с ЕС, няма да се обърне към Евразийския съюз, воден от Москва

Преди две седмици Македония и Албания не получиха покана за ЕС заради позицията на френския президент Еманюел Макрон, който настоя първо да се проведат реформи вътре в общността и след това да се пристъпи към разширяване. По същество това означава отлагане на Македония и Албания за неопределено време.

В същото време в края на миналата седмица Сърбия на президента Александър Вучич подписа договор за присъединяването си към Евразийския съюз, начело с Русия. Отчасти той мотивира това свое действие с бавния напредък на преговорите с Брюксел. ЕС предупреди Сърбия, че членството в Евразийския съюз и ЕС едновременно е невъзможно и на Белград ще му се наложи да избира.

Едновременно с това Сърбия продължава активно да прокарва идеята си за "Малък Шенген", в който иска да вкара Македония, Албания, Косово и някои други държави от Западните Балкани. Подобни инициативи на Белград се разглеждат в Прищина като опит за възстановяване на югославския хегемонизъм под маската на икономическото сътрудничество. 

Водещи

Най-четени