Заев пред ООН: Македния е приятел на своите съседи 23.09 | 10:00

Скопие желае и работи за пълната си интеграция в ЕС и НАТО, отбеляза той

От iNews.bg

"Нека не се фокусираме върху разликите, а върху главните си отговорности и да работим за общите цели. Необходимо е да действаме като отговорни хора и да изградим по-добро бъдеще и просперитет”, заяви македонският министър-председател Зоран Заев в обръщението си към Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В него той подчерта още, че занапред държавите трябва да се съсредоточат върху прилагането на ново устойчиво развитие и създаването на нови пътища към приятелство и партньорство, предаде БГНЕС.

"Убеден съм, че имаме една и съща цел – мир по света. Убеден съм и че споделяме същите ангажименти. Убеден съм, че ще съумеем да отговорим на общите предизвикателства с общи решения", категоричен бе македонският премиер. Който допълни, че именно в обединението между отделните страни и в търсенето на неконвенционални решения се крие изходът от множеството световни конфликти и изкореняването на тероризма.

"Мирът, стремежът към достоен живот и общите амбиции са ценностите, с които Република Македония успя да преодолее дълбоката политическа криза, която опустоши целия ни регион. Ние сме малка страна, изтъкана от различия. Но преодоляхме тежките изпитания именно защото се обединихме около общите си ценности. Ето защо Република Македония днес е свободна, безопасна и стабилна", каза той. "Република Македония е приятел на своите съседи и е твърдо ориентирана към пълна интеграция на НАТО и ЕС", не изпусна да припомни също така македонският политик.

Водещи

Най-четени