Законова неразбория в САЩ лишава държавата от 1 млрд. долара 03.08 | 15:25

Случаят касае финансирането на Федералната авиационна служба (FAA), което ще бъде уредено нормативно чак септември

От Ивайло Ачев

САЩ ще загуби над 1 млрд. долара от такси, включени в самолетните билети, тъй като Конгреса не успя да приеме нов закон за дейността на Федералната авиационна служба (FAA) преди да излезе в лятна ваканция. Заради това и самата FAA не работи на пълен капацитет, пише Асошиейтид прес.

До момента държавата вече е загубила 200 млн. долара заради неразборията около таксите, които авиолиниите сега не могат да събират. В таксите, включени към самолетния билет, влизат такси за издаване на билета, такси за международен полет пристигане/отлитане, такси за излитане на самолет към Аляска и Хаваи, такси за прелетяно разстояние.

От 23 юли насам FAA не получава финансиране, тъй като поредната поправка в нормата за финансиране изтече тогава. От 2007 година насам действието на т.нар. Закон за реоторизация на FAA изтече и оттогава той е временно подновяван 20 пъти.

Поради нормативната празнина около 4 хил. служители на FAA са пуснати в принудителен отпуск. Спрени са и над 200 строителни проекта, свързани с разширението на американски летища.

И въпреки че за момента събирането на таксите по билетите не се извършва, авиокомпаниите веднага компенсираха и не свалиха цените на билетите. Ако един билет отиване-връщане за вътрешен полет в САЩ струва средно 300 долара, таксите по него възлизат на 30 долара, като те са включени в цената.

Водещи

Най-четени