Замразява се приемът на нови държави в Евросъюза? 28.11 | 12:45

Мнозина страдат заради превръщането на света в единен организъм, трябва пауза, за да се преосмислят приоритетите на общността, казва Йоаким Гаук

От iNews.bg

Интеграцията на европейските държави в рамките на Европейския съюз трябва да бъде временно прекратена. ЕС трябва да направи пауза и да помисли за по-нататъшните пътища за развитие, основано на нови принципи. Такова мнение изрази президентът на Германия Йоахим Гаук в интервю във вестник "Велт ам зонтаг”.

"Създавайки ЕС, разработихме невероятна концепция, за която предишните поколения са можели само да мечтаят. Но по пътя към по-голямо обединение бяхме малко припрени и не всички граждани можеха или искаха да ни следват”, подчертава Гаук. "Ще е полезно в бъдеще да решаваме на национално равнище онези проблеми, които може да бъдат решени именно там”, добави Гаук, обявявайки се срещу "десуверенизацията” на европейските държави, предаде БГНЕС. "Редно е да помислим за пауза, през която да обсъдим какви цели да следваме”, смята президентът на Германия, защото "мнозина не успяваха да се движат в крак” с нас (германците).

Гаук изтъква, че за мнозина не е лесно да живеят в днешна обединена Европа и в условия на световна глобализация. "Не всеки се чувства гражданин на света. На хората им трябва дом, родина, иска им се да чувстват принадлежността си към нещо”, констатира Гаук. Мнозина страдат заради превръщането на света в единен организъм. Държавният глава смята, че хората се губят в бързо променящия се свят, което демонстрираха и американците на президентските избори в САЩ.

"Единодушието на елита, че светът се развива като едно цяло, потиска много обикновени хора. Те искат да накажат елитите и тръгват не само по пътя на общественото обсъждане”, предупреждава политикът.

Според Гаук, основната задача сега е населението да бъде убедено, че единна Европа твърдо отстоява ценностите на свободата, демокрацията, мира и върховенството на закона. Германският политик е категоричен, че идеята за европейско единство е жива, но по-нататъшното ускоряване на интеграционните процеси може да сложи кръст на най-амбициозния политически проект на Запада.

Йоахим Гаук е президент на Германия от март 2012 година. Той отказа да се кандидатира за втори мандат на изборите догодина, тъй като вече е на 76 години. Миналата седмица стана известно, че за кандидат президент управляващата коалиция ХДС/ХСС издига социалдемократа и настоящ външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Водещи

Най-четени