Заразата в Сърбия и Босна пламва с всичка сила? 26.05 | 13:23

Изгорени са 100 тона умрели животни

От Теодора Кокаланова

Директорът на Ветеринарното управление на Сърбия Деян Бугариски потвърди, че досега в Сърбия са изгорени сто тона умрели при наводненията животни, предимно едър добитък, превозен в специални коли от Босна и Херцеговина, съобщи МИА.

Добитъкът, който няма да бъде превозен в Сърбия, ще бъде изгорен в дълбоки ями. Бугариски подчерта, че това е крайна мярка, към която се прибягва при извънредни ситуации. Изгарянето на животни се извършва, когато няма други мерки.

"Когато става въпрос за измрелия добитък, при нас ситуацията е тревожна, но имам впечатлението, че в Босна и Херцеговина тя е още по-сериозна", каза той. Бугариски заяви, че по-голяма опасност за гражданите от измрелия добитък са застоялите блата, информира БТА.

Ветеринарни експерти от Босна и Херцеговина предупредиха, че е останало малко време за отстраняване на труповете на животните, умрели по време на наводненията. Те подчертаха, че животинските трупове трябва да се отстранят най-късно 72 часа след смъртта, защото в противен случай се очаква избухване на зарази.

 

 

Водещи

Най-четени