Заразените с COVID-19 по света стават все повече 29.02 | 07:51

Първи заболял от коронавируса в Монако, най-тежко засегнати извън Китай са Южна Корея, Иран и Италия

От iNews

Общият брой на заразените с COVID-19 в света продължава н.да нараства и вече е 85153, информира хонконгският вестник South China Morning Post, цитиран от РИА.

Рискът от глобално разпространение от новия коронавирус вече е "много висок", предупреди Световната здравна организация. По последни данни на организацията, са заразени над 80 хиляди души.

Най-тежко засегнати извън Китай са Южна Корея, Иран и Италия.

Вчера нови държави регистрираха заразата, сред които Мексико, Нигерия, Естония, Дания, Нидерландия, Исландия, Литва, както и Беларус, Нова Зеландия и Азербайджан.

Тази нощ правителството на Монако съобщи за първи случай на заразен с коронавируса. Става дума за пациент, чието състояние не буди безпокойство. Той е транспортиран към болница във Франция и ще бъде лекуван в отделението за инфекциозни болни в университетската болница в Ница. От агенцията уточняват, че един човек от обкръжението му е под карантина у дома. 

В Ница, в стабилно състояние, се лекува и 23-годишна жена от Кан, която е посетила Италия за Седмицата на модата в Милано, уточняват от вестник "Фигаро".

В Италия за деноноще броят на установените случаи на коронавирус нарасна с повече от 200 и наближава 900. Там 21 пациенти са починали, а 46-ма са се възстановили, уточняват здравните власти на Апенините.

В Европа за нови случаи съобщиха Германия, Великобритания и Франция.

19 нови заболели има във Франция, с което броят им за денонщие се увеличи от 38 на 57. Сред новозаразените са и военни от военната база Крей в Северна Франция- Това наложи поставянето й под карантна, съобщи военният минстър на страната Флоранс Парли. Тя поясни, че на територията на базата се провежда "епидемиологично разследване”.

Към момента в Германия са регистрирани над 50 потвърдени случая на заразени с коронавируса. Заради разпространението на заразата властте на страната предприемат нови мерки. Сред тях са анулиране на големи международни прояви - като международното туристическо изложение в Берлин, което трябваше да се проведе от 4 до 8 март, и разширяване на обхвата на правилата за трансгранични пътувания, уточняват от Ройтерс. Съгласно последното нововъведение,  от пътниците, идващи от Южна Корея, Япония, Италия и Иран,  ще се изисква да съобщават за здравословното си състояние преди влизането в страната. Преди тази мярка беше в сила само за пътниците от Китай.

Във Великобритания е потвърден първи случай на заразяване с коронавруса, станал в пределите на самата страна, но първоначалният източник остава неясен. Заразеният е приет за лечение в болница в Лондон. Така общият брой на заболелите в страната достигна 20. От тях 18 са регистрирани в Англия и по един в Уелс и Северна Ирландия.

 

По-рано властите в Норвегия съобщиха за шести заразен с COVID-19. Това е мъж от персонала на очната клиника в Осло, чиято проба е била положителна. Служителят има леки симптоми и е изолиран у дома, уточняват от болницата, в която той е бил на работа в понеделник и вторник, след като скоро се е завърнал от Северна Италия.

Към този час броят на потвърдените случаи на коронавируса в САЩ достигна 64, но без нито едн фатален край. Здравните власти на щата Калифорния съобщиха и за втори случай на зараза с новия коронавирус, като източникът не е известен. Става дума за възрастна жена, която не е пътувала наскоро до рискова зона и не е била в контакт с вече заразен човек. Жената е от окръг Санта Клара. Там вече имаше два случая на заразата - мъж и жена, които не са свързани един с друг и които са пътували до Китай. Трети случай на зараза от неизвестен източник в САЩ бе регистриран в щата Орегон. Заразеният не е пътувал наскоро, нито е имал установен контакт със заразен човек. Той е в изолация в болница и е имал контакт с хора от начално училище. Случаят е регистриран в окръг Вашингтон, близо до Портланд

В континенталната част на Китай през последното денонощие 47 души починаха от COVID-19, а още 427 са заболелите, съобщи Държавният комитет по здравеопазване на КНР. Общият брой на болните в страната от началото на епидемията досега е 79 251, а на смъртните случаи – 2 835. Към момента в болници се настанен над 37 000 души, като състоянието на повече от 7 000 от тях се оценява като тежко. Същевременно над 39 000 са излекувани и изписани от болничните заведения.

В извънконтиненталната част на Китай броят на жертвите нарасна от 70 до 88 души. Общо са регистрирани 138 заболели: в Хонконг – 94 (с 2 смъртни случая), в Макао – 10, в Тайван – 24 (1 починал).

В Южна Корея са потвърден нов 594  случая на заболели от COVID-2019, с което общия им брой в страната нарасна до 2931. Общият брой на смъртните случаи е 16, като трима са починалите през последното денонощие. По-рано властите в страната повишиха нивото на епидемиологична заплаха от "оранжево” на "червено”.

Според Иранската редакция на Би Би Си починалите от COVID-2019 в Иран са поне 210 души. Медията се позова на източници от болниците в Ислямската република, но властите опровергаха категорично информацията. По официални данни жертвите в Иран са 34.

Заради вируса фондовите пазари се оказаха близко до най-резкия седмичен срив от финансовата криза преди 12 години. За по малко от седмица, считано от понеделник,  опасенията от икономическия ефект на коронавируса заличиха активи за 6 трилиона долара, уточняват от Ройтерс.  А загубите на фондовите пазари в Европа се изчисляват на 1 трилион и 500 милиарда долара.

Превод и редакция: Inews

 

Водещи

Най-четени