За пръв път в историята гръцки премиер на посещение в Скопие 02.04 | 10:39

Алексис Ципрас пристига днес в столицата на Северна Македония

От iNews.bg

Алексис Ципрас пристига в Скопие придружаван от министрите на външните работи и на околната среда и енергетиката, както и от голям брой бизнесмени. Преди пристигането си в Скопие Ципрас определи "посещението си като историческо, основано на нова стратегическа визия за двете страни, предаде БГНЕС. "Гърция и Северна Македония трябва да бъдат партньори и съюзници. Освен това резултатът от Преспанското споразумение не само е насочен към проблема с името и отключването на европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония.

Споразумението постави основите за изграждане на стабилни двустранни отношения, които предвиждат сътрудничество на международно, европейско и регионално равнище. В тази рамка първото заседание на нашия Съвет за сътрудничество на високо равнище ще се проведе с участието на 10 министри от няколко области (икономика, енергетика, отбрана, външна политика, инфраструктура / транспорт, развитие на селското стопанство, цифрова политика, здравеопазване) и ще се проведе първият бизнес форум с десетки бизнесмени от нашите страни. Ще се договорим за план за действие, който ще включва всички категории на нашето сътрудничество, Договор за отбранително сътрудничество, Споразумение за откриване и нов граничен пункт, който ще свърже Промахи с Майден, Меморандум за сътрудничество в процеса на присъединяване на Северна Македония, енергетика, развитие на инфраструктурата, нашите служби за гражданска авиация”, каза Алексис Ципрас.

Що се отнася до това дали Ципрас е очаквал "земетресението", предизвикано от Договора от Преспа на гръцката политическа сцена, гръцкият премиер отговаря така:" – Ако моето правителство се страхува от политическата цена, то не би могло да изведе страната от кризата и икономическите програми, нито да намери решение за застрахователната система, нито да се справи с бежанската криза, нито да намери решение за името, нито да насърчи необходимия диалог с Турция, въпреки големите трудности, нито да направи радикалните промени, които са необходими в областта на правата на човека.

"Северна Македония ще пожъне "огромни икономически ползи” от смяната на името си с договора с Гърция”. Това каза премиерът на страната Зоран Заев в навечерието на знаковата визита на неговия гръцки колега. "Големи компании с годишни печалби в милиарди ще дойдат”, каза Заев преди срещата си, говорейки за гръцката петролна компания "Мотор Ойл” и за индустриалния конгломерат "Митилинеос”, които ще се присъединят към двамата премиер по време на бизнес форума. Гръцките компании обещаха, че ще инвестират повече от "500 милиона евро” в енергийния сектор на Северна Македония, плюс други инвестиции в селското стопанство, каза той. "Република Северна Македония ще има огромни икономически ползи от сделката и смятам, че това ще се види във всяка сфера на икономиката”, каза още Зоран Заев. 

Водещи