Земан ще е президент на Чехия още един мандат 28.01 | 09:55

Снощи бе обявена победата му на балотажа, макар и с малка преднина

От iNews.bg

Настоящият чешки президент Милощ Земан ще изкара още един мандат на поста. Според разпространените от Чешката статистическа служба окончателни резултати, той е победителят в провелия се втори тур на президентските избори, предаде БГНЕС. По последни данни той е получил подкрепата на 51,36% от гласоподавателите в страната и (както се и очакваше) печели със сравнително малка преднина пред опонента си Иржи Драгош - бивш ръководител на Академията на науките на Чехия (48,63%).

От 8,363 млн. регистрирани гласоподаватели в Чешката република, правото си на глас са упражнили 5,869 млн. души в близо 15-те хиляди избирателни секции. Така Земан бе преизбран при 66,6% избирателна активност. Резултатите обаче сочат, че действащият президент на страната е загубил в столицата Прага и околните райони, където избирателите масово са предпочели Драгош.

Встъпването в длъжност на Милош Земан за новия му мандат ще се проведе на 8 март тази година на съвместното заседание на Камарата на депутатите и Сената на страната.

Водещи

Най-четени