Изборите в Айова не отговориха кой печели при републиканците* 04.01 | 10:12

Разликите се оказа твърде малки за краен резултат

От Ивайло Ачев

Бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторум и бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни са големите печеливши от първичните избори в Айова за квотата на републиканците за президентските избори в САЩ, предаде Bloomberg.

Санторум и Ромни спечелиха най-много гласове, като разликата между двамата е само няколко гласа. Победител в надпреварата се оказа Ромни, който спечели само с осем гласа разлика - 30 015 срещу 30 007. Трети остана конгресмена Рон Пол.

Социологическите проучвания сочеха Ромни за фаворит, но в крайна сметка нещата се подредиха по друг начин. Подкрепа за Санторум дадоха по-младите републиканци, докато Ромни спечели на своя страна по-възрастните. Рон Пол успя да привлече най-много гласове на хора, които не се определят като твърди привърженици на Републиканската партия.

Резултатите от Айова бяха обявени за победа за всеки от тримата кандидати. Реално и тримата кандидати имат шансове, като всичко ще се реши от изборите в Ню Хампшър на 10 януари. Обикновено който спечели там, печели и квотата на съответната партия за президентските избори.

 

* Информацията е актуализирана

Водещи

Най-четени