Израел е създал фиктивни фирми в Унгария и Тайван за сгобяване на пейджъри за Хизбула 19.09 | 14:00

Това съобщи в четвъртък The New York Times, позовавайки се на източници.

От iNews

Израелското разузнаване е разкрило фиктивна компания, която се занимава със сглобяване на пейджъри с експлозиви специално за членове на ливанското движение Хизбула, съобщи в четвъртък The New York Times, позовавайки се на източници.

"Дори преди лидерът на движението Хасан Насрала да реши да разшири използването на пейджъри в рамките на Хизбула, Израел е активирал план за създаване на прикрита компания, която да се представя за производител на пейджъри за световния пазар", отбелязва вестникът.

"BAC Consulting изглежда е компания, базирана в Унгария, която е получила  договори за производство за тайванската компания Gold Apollo. В действителност, според трима разузнавателни източника, запознати с операцията, това е израелска мрежа. Също така са създадени още две подставени компании, за да се скрие истинската самоличност на производителите на пейджъри – офицери от израелското разузнаване", пише изданието.

В същото време BAC Consulting работи и с обикновени клиенти и сглобява стандартни устройства за тях. Основният клиент обаче остава Хизбула - в нейните пейджъри в батериите са монтирани експлозиви от химическото съединение пентаеритритол тетранитрат.

Пейджърите са започнали  да пристигат в Ливан през лятото на 2022 г., но доставките са се увеличили, след като лидерът на движението Насрала призова за по-малка зависимост от мобилните телефони през февруари 2024 г. поради риска от шпиониране. Двама офицери от разузнаването на САЩ казват пред The ​​New York Times, че хиляди пейджъри са били внесени в Ливан това лято и раздадени на служители на Хизбула и техните съюзници.

Във вторник пейджърите на членовете на Хизбула експлодираха едновременно в различни части на Ливан. Според CNN Израел стои зад експлозията на пейджъри в Ливан: това е съвместна операция на израелското разузнаване и армията. В сряда експлозии избухнаха в предградията на Бейрут и в Южен Ливан. Хизбула каза, че и преносимите радиостанции, които членовете на движението използват за комуникация, също са избухнали.

Адресът на BAC Consulting в Будапеща, който е свързан с бомбените атентати на пейджъри в Ливан, води до малка пощенска станция, съобщава Bloomberg. Тайванската Gold Apollo, чиято марка е посочена на пейджърите, използвани при атентата, твърди, че това е официалният адрес на будапещенската фирма BAC Consulting, която е имала лиценз да използва марката Gold Apollo. Жена от офиса в Будапеща обаче казва, че единственият признак за присъствието на BAC са ежемесечните посещения на представител за събиране на кореспонденция.

Сградата в Париж, посочена като адрес на генералния директор на BAC, се оказва казарма на френски жандармеристи. Властите казаха, че компанията "е дистрибутор без производствен или оперативен обект в Унгария". Ройтерс, позовавайки се на високопоставен източник в ливанските служби за сигурност, съобщи, че въпросният пейджър е модел AP924, който може да получава и показва текстови съобщения, но не може да се използва за разговори. Изпълнителният директор на Gold Apollo Сю Чиг-Куан каза, че е бил озадачен, когато BAC е кандидатствал за лиценз за производство на AR-924 преди две години.  Собственичката на будапещенската фирма Кристиана Розария Барсони-Арчидиаконо отхвърли обвиненията, заявявайки, че нейната фирма не произвежда пейджъри, а е просто посредник.

Източник: manager.bg

Водещи

Най-четени