Изселниците в Турция ще съдят България 27.03 | 17:43

Организацията „Балгьоч“ завежда дело в Страсбург заради дискриминация на изборите

От iNews.bg

Изселници в Турция ще съдят България заради условията, в които са били принудени да гласуват вчера. По-конкретно става въпрос за декларациите, които трябваше да популват преди да упражнят правото си на глас. Делото ще бъде заведено от най-влиятелната в Турция изселническа организация "Балгьоч" в Европейския съд за правата на човека.

В изявление, разпространено до турските медии, се подчертава крайното недоволство от решението на ЦИК за попълването на декларациите за участие в изборите в чужбина на български език, което задължи и живеещите в Турция двойни граждани да ползват кирилицата. Това е довело до голямо объркване сред тях, а само заради една сгрешена буква комисиите са ги принуждавали да попълват отново документа, установяващ, че не са гласували на друго място. Паралелно с това не беше разрешавано и други хора да им помагат. Така престоят на един човек в помещението стигнал до 27 минути, се посочва в изявлението, предаде БГНЕС. Според "Балгьоч" това е било дискриминация и нарушаване на демократичните права на хората, заради което ще бъде заведено и делото в Страсбург.

От изселническата организация казват също, че в избирателните секции е имало и недобронамереното отношение на определени членове на комисиите, които правели всичко възможно процесът на гласуването да бъде забавен и саботиран, поради което стотици хора не успели да стигнат до урните и били принудени да се приберат по домовете.

Водещи

Най-четени