Изтеглят тонове храни от Европа заради салмонела 14.01 | 12:01

Произведени са от компания във Франция, там вече има заразени деца, както и в Испания

От iNews.bg

Нов случай на опасни храни в Европа. Става въпрос за мляко и млечни продукти, произведени от френска компания. Близо 40 деца вече са заразени със салмонела от бебешки храни. Случаите са регистрирани във Франция и Испания. Една от най-големите компании за млечни продукти в Европа вече изтегли тонове храни от пазара, предаде Нова ТВ.

Разследване показа, че заразата идва от фабрика на компанията в град Лавал в северозападната част на Франция. Тя беше затворена с решение на правителството.

Около 12 милиона опаковки бебешки храни са изтеглени от пазара. 250 работници във фабриката са пуснати в принудителен отпуск. Компанията "Лакталис" продава бебешки храни в целия свят и продуктите й се разпространяват от най-големите търговски вериги. Според специалистите салмонелата е опасна за живота, когато става дума за малки деца.

"Фабриката остава затворена, докато "Лакталис" не докажат, че са направени необходимите корекции и продукцията е безопасна. Ще се направят проверки дали има някакви следи от бактерията", съобщи министърът на земеделието на Франция Стефан Травер.

В 83 страни по света е продавано заразено със салмонела бебешко мляко на френска компания, допълва бТВ. Тя обаче още не е обявила за кои държави става въпрос. Засега липсва и информация дали България е сред тях. Президентът на компанията увери, че всички засегнати ще бъдат обезщетени.

Водещи

Най-четени