Ирония: Сирийско ПВО с руска ракета свалило руския самолет 18.09 | 12:37

Ил-20 е бил ударен заради израелски F-16, използвали го за прикритие, казва МО в Москва

От iNews.bg

Руският самолет Ил-20, който се разби в Средиземно море с 14 военнослужещи на борда, е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, се казва в съобщение на руското минестерство на отбраната, цитирано от rt.com, предаде БНР. Според съобщението четири F-16 на израелските военновъздушни сили на 17 септември около 22:00 часа са нанесли удари по сирийски военни обекти в провинция Латакия.

"Атаката е извършена на малка височина от Средиземно море. Израелските самолети умишлено са създали опасна ситуация за корабите и самолетите, намиращи се в района", заяви официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Той добави, че атаката е била в недалеч от мястото, в което се е намирала френската фрегата "Оверн" и в непосредствена близост до самолет Ил-20 на руските военновъздушни сили, който се е подготвял за кацане.

Израелските самолети са използвали руския за прикритие и по този начин са го изложили на обстрел от страна на сирийската противовъздушна отбрана.

"В резултат Ил-20, чиято отразяваща способност е в пъти по-голяма от тази на F-16, е свален с ракета, изстреляна от ракетен комплекс С-200", обясни генерал Конашенков.

Той добави, че израелските системи за управление на полетите и пилотите на F-16 не са можели да видят руския самолет, тъй като той е летял на височина около 5 км и се е подготвял за кацане. "Въпреки това те (израелците) умишлено са направили провокация", каза още Конашенков.

Водещи

Най-четени