Историческа втора среща между Тръмп и Ким другия месец 31.01 | 16:03

Вашингтон и Пхенян вече са се договорили за личния разговор между двамата лидери

От iNews.bg

Втората среща на американския президент Доналд Тръмп с лидера на КНДР Ким Чен Ун ще се състои в края на февруари. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за телевизия "Фокс нюз", предаде БГНЕС. "Мисля, че срещата ще се проведе в края на следващия месец. Такива са плановете", каза ръководителят на външнополитическото ведомство.

Той допълни, че както Пхенян, така и Вашингтон по-рано са постигнали съгласие по този въпрос. Помпео разкри, че САЩ са изпратили свой екип в една от азиатските държави. Той има за цел да подготви провеждането на срещата. Държавният секретар отказа да назове страната домакин, само отбеляза, че преговорите на двамата лидери ще се състоят в азиатския регион. "Те ще отидат там, за да поставят основите, които, както се надявам, ще прераснат в значителни, допълнителни стъпки по пътя не само на премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров, но и ще доведат до светло бъдеще за корейския народ", заяви Помпео.

Медиите съобщават, че най-вероятно срещата ще се проведе във виетнамския град Дананг, където през 2017 г. се проведе форума на АТИС. Първата среща между лидерите на САЩ и КНДР се състоя на 12 юни миналата година в Сингапур. След нея Пхенян изрази принципна готовност да се откаже изцяло от ядреното оръжия, а Вашингтон се задължи да предостави на КНДР гаранции за сигурност.

Водещи

Най-четени